Als Nederlandse expat in Spanje wil je natuurlijk moeiteloos kunnen integreren in de Spaanse cultuur. En daar horen ook bepaalde etiquette-regels bij. Wist je bijvoorbeeld dat het in Spanje heel gebruikelijk is om te begroeten met een kus op de wang, zelfs bij mensen die je pas net ontmoet? En dat je in restaurants altijd een beetje brood op je bord moet leggen om aan te geven dat je klaar bent voor het volgende gerecht? Door deze kleine, maar belangrijke Spaanse gewoontes te kennen en toe te passen, zul je merken dat je nog beter geaccepteerd wordt en zul je je nog meer thuis voelen in dit prachtige land.
1. Begroet als een local: de kunst van het zoenen en handen schudden
Als je in Spanje bent, is het belangrijk om te weten hoe je op de juiste manier begroet. In sommige delen van het land is het gebruikelijk om elkaar te begroeten met een kus op beide wangen, terwijl in andere delen een stevige handdruk voldoende is. Het is een goed idee om de lokale gewoonten te observeren en te volgen wat de Spanjaarden doen. Vergeet niet om altijd oogcontact te maken en een vriendelijke glimlach te geven.
2. Kleed je gepast: kledingvoorschriften voor verschillende gelegenheden
Spanjaarden hechten veel belang aan uiterlijk en kleding. Voor formele gelegenheden zoals diners in chique restaurants of zakelijke bijeenkomsten, wordt verwacht dat je je netjes kleedt. Dit betekent dat je kiest voor formele kleding zoals een pak voor mannen en een elegante jurk of een blouse en rok voor vrouwen. Voor informele gelegenheden zoals een avondje uit met vrienden, is een meer casual outfit acceptabel. Zorg er altijd voor dat je er verzorgd uitziet, ongeacht de gelegenheid.
- Formele gelegenheden: pak voor mannen, elegante jurk of blouse en rok voor vrouwen
- Informele gelegenheden: more casual outfit
3. Tafelmanieren: hoe behoor je te eten en drinken
Eten en drinken spelen een belangrijke rol in de Spaanse cultuur, en het is essentieel om de juiste tafelmanieren te kennen. In restaurants wacht je altijd tot iedereen zijn eten heeft ontvangen voordat je begint met eten. Het is ook gebruikelijk om je brood op je bord te leggen in plaats van op tafel. Daarnaast is het gebruikelijk om kleine slokjes te nemen van je drankje in plaats van grote teugjes. Probeer ook niet te luidruchtig te eten of te drinken, dit wordt als onbeleefd beschouwd.
4. Siësta: respecteer de Spaanse rusttijden
In Spanje is de siësta een belangrijk onderdeel van de cultuur. Tijdens de siësta, die meestal plaatsvindt tussen 14.00 en 17.00 uur, sluiten veel winkels en restaurants hun deuren en nemen de Spanjaarden een break om te rusten. Het is belangrijk om deze rusttijden te respecteren en je aan te passen aan het Spaanse ritme. Plan je dag zo dat je je activiteiten plant vóór of na de siësta.
5. Beleefdheidsvormen: usted versus tú
In het Spaans zijn er twee manieren om iemand aan te spreken: usted en tú. Usted wordt gebruikt als een formele vorm van aanspreken, terwijl tú meer informeel is. Het is belangrijk om te weten wanneer je de juiste beleefdheidsvorm moet gebruiken, afhankelijk van de situatie en de persoon met wie je praat. Over het algemeen kun je het beste beginnen met usted en kijken of de persoon aangeeft dat het informeler kan. Zorg er altijd voor dat je beleefd en respectvol bent in je taalgebruik.
6. Lokale feestdagen en festivals: doe mee met de tradities
Spanje staat bekend om zijn bruisende feestcultuur, met talloze lokale feestdagen en festivals. Als expat is het belangrijk om jezelf onder te dompelen in deze tradities en deel te nemen aan de vieringen. Of het nu gaat om de wereldberoemde Tomatina in Valencia of de Feria de Abril in Sevilla, door deel te nemen aan deze festivals toon je respect voor de Spaanse cultuur en leer je de lokale bevolking beter kennen.
- Probeer lokale delicatessen te proeven tijdens de feesten.
- Draag traditionele kleding als dat van toepassing is.
- Respecteer de gebruiken en tradities van het festival.
- Geniet van de muziek, dans en het samenzijn met de lokale bevolking.
7. Taalgebruik: vermijd gevoelige onderwerpen
Als expat in Spanje is het belangrijk om bewust te zijn van het taalgebruik en om gevoelige onderwerpen te vermijden. Spanjaarden hechten veel waarde aan respect en kunnen beledigd raken door bepaalde opmerkingen of grappen. Vermijd politieke, religieuze en culturele onderwerpen, tenzij je zeker bent dat je gesprekspartner hier open over wilt praten.
- Praat niet negatief over het Koningshuis of politieke leiders.
- Vermijd religieuze discussies, tenzij je zeker weet dat de persoon met wie je praat hierover wilt praten.
- Wees voorzichtig met het uiten van stereotypes of vooroordelen.
- Respecteer de lokale gebruiken en waarden.
8. Zakelijke etiquette: netwerken en meetings in Spanje
In Spanje speelt de persoonlijke relatie een belangrijke rol in het zakenleven. Het opbouwen van vertrouwen en het tonen van respect zijn essentieel voor succesvolle zakelijke relaties. Dit zijn enkele zakelijke etiquette-regels om in gedachten te houden:
- Neem de tijd om informele gesprekken te voeren voordat je overgaat op zakelijke onderwerpen.
- Kom op tijd voor vergaderingen, maar wees niet verbaasd als anderen iets later arriveren.
- Laat zien dat je interesse hebt in de Spaanse cultuur en taal.
- Vermijd agressieve onderhandelingstactieken en wees geduldig.
9. Gastvrijheid: geven en ontvangen van cadeaus
Gastvrijheid speelt een belangrijke rol in de Spaanse cultuur. Het is gebruikelijk om kleine geschenken te geven bij sociale gelegenheden, zoals een diner bij iemand thuis. Als je wordt uitgenodigd, is het ook gepast om een gastgeschenk mee te nemen. Enkele tips voor het geven en ontvangen van cadeaus:
- Geef kleine geschenken als blijk van waardering.
- Bloemen of wijn zijn vaak geschikte cadeaus.
- Pak cadeaus in met zorg en toon waardering voor het ontvangen geschenk.
- Bedank de gastheer of gastvrouw voor hun gastvrijheid.
10. Punctualiteit: hoe strikt is tijd in Spanje
In Spanje is tijd een flexibel begrip. Hoewel het belangrijk is om op tijd te komen voor zakelijke afspraken of officiële gelegenheden, is het normaal dat sociale evenementen een beetje later beginnen. Dit zijn een paar dingen om in gedachten te houden:
- Probeer op tijd te komen, maar wees niet verbaasd als anderen iets later arriveren.
- Bij zakelijke afspraken wordt verwacht dat je op tijd bent.
- Voor sociale bijeenkomsten kun je een beetje later dan aangegeven arriveren.
- Pas je aan aan de heersende cultuur en wees geduldig.
11. Non-verbale communicatie: gebaren en lichaamstaal interpreteren
In Spanje wordt veel waarde gehecht aan non-verbale communicatie, dus het is belangrijk om de gebaren en lichaamstaal van de lokale bevolking te begrijpen. Bij begroetingen is het gebruikelijk om elkaar te omhelzen en te kussen op beide wangen. Ook tijdens een gesprek is oogcontact belangrijk en wordt het gewaardeerd als je je handen gebruikt om je woorden kracht bij te zetten.
12. Relatie met de buren: integreren in de lokale gemeenschap
In Spanje is een goede relatie met je buren erg belangrijk. Het is gebruikelijk om jezelf voor te stellen aan je directe buren en om af en toe een praatje te maken. Bied hulp aan als dat nodig is, bijvoorbeeld bij het dragen van zware boodschappentassen of het uitlaten van een huisdier. Door jezelf actief te integreren in de lokale gemeenschap, zul je je sneller thuis voelen.
- Wees vriendelijk en beleefd tegen je buren, groet ze wanneer je ze tegenkomt.
- Probeer geen geluidsoverlast te veroorzaken, vooral ‘s avonds laat en ‘s nachts.
- Vraag toestemming aan je buren voordat je een feestje of bijeenkomst organiseert waarbij mogelijk overlast kan zijn.
- Zorg voor een nette en schone buitenkant van je woning.
13. Omgaan met autoriteiten: formaliteiten bij overheidsinstanties
In Spanje is het belangrijk om de juiste formaliteiten te volgen bij het omgaan met autoriteiten en overheidsinstanties. Wanneer je bijvoorbeeld documenten moet aanvragen of registreren, zoals een verblijfsvergunning of een rijbewijs, zorg er dan voor dat je de benodigde documenten bij je hebt en neem de tijd om de processen te begrijpen. Wees geduldig en beleefd in je interacties met de autoriteiten.
14. Openbaar vervoer: do’s en don’ts
Het openbaar vervoer in Spanje is over het algemeen betrouwbaar en efficiënt, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Zorg ervoor dat je altijd een geldig ticket hebt en houd je stemvolume laag, vooral in treinen en bussen. Het is ook gebruikelijk om op te staan voor ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een handicap. Wees respectvol jegens andere passagiers en houd de omgeving schoon.
15. Uitgaanscultuur: nachtleven en sociale omgangsvormen
Het nachtleven in Spanje is bruisend en levendig, dus het is belangrijk om bekend te zijn met de uitgaanscultuur en sociale omgangsvormen. In veel steden begint het avondeten laat en gaat het feesten door tot in de vroege uurtjes. Als je wordt uitgenodigd voor een feestje, breng dan een klein cadeautje mee en toon interesse in de Spaanse tradities en gewoonten. Geniet van het bruisende nachtleven, maar drink met mate en respecteer de lokale normen en waarden.