Droom je al een tijdje van werken in een zonnig buitenland? Ben je dol op Spanje of verhuis je voor de liefde naar dit populaire vakantieland? Wil je werken in Barcelona, maar weet je niet waar je moet beginnen met het zoeken naar werk? Geen paniek! Wij zochten het voor je uit en zetten op een rijtje hoe je het beste een baan vindt in Barcelona. Daarnaast bespreken we ook een aantal belangrijke culturele en praktische zaken die van belang zijn als je naar de Catalaanse hoofdstad verhuist.
Werken in Barcelona
Of je nu tijdelijk of voor langere tijd naar Barcelona wilt gaan, het is verstandig dat je vóór vertrek naar werk zoekt. In Spanje is veel werkloosheid, behalve op toeristische bestemmingen en in de grote steden. In Barcelona heb je daar waarschijnlijk minder last van, omdat daar veel grote (internationale) bedrijven gevestigd zijn. De stad heeft zich de laatste jaren gepositioneerd als een belangrijke hub voor technologie, innovatie en toerisme, wat leidt tot een breed scala aan werkgelegenheid. Het is echter belangrijk om te realiseren dat werken in Barcelona en in Spanje in het algemeen anders is dan in Nederland. Je moet daarom rekening houden met een aantal culturele en praktische verschillen.
Salaris
In de eerste plaats liggen de salarissen in Spanje lager dan in Nederland. Grote internationale bedrijven betalen over het algemeen meer dan Spaanse werkgevers en hebben ook betere secundaire arbeidsvoorwaarden. Het beste is om voor een Nederlands bedrijf in Barcelona aan de slag te gaan, of om als expat vanuit Nederland naar Spanje te worden uitgezonden. Dit geldt ook voor banen in de toeristische sector, waar de kans op een goed salaris vaak groter is.
Ligt dit niet binnen je mogelijkheden, focus je dan eerst op internationale bedrijven in Spanje. Je kunt ook overwegen om voor jezelf te beginnen of om als digital nomad te werken. Dit biedt je de flexibiliteit om op je eigen voorwaarden te werken en kan financieel aantrekkelijker zijn, vooral als je als freelancer opdrachten kunt binnenhalen van klanten in Nederland of elders in Europa.
Bedrijfscultuur
Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de Nederlandse en Spaanse werkcultuur. Spanjaarden werken lange dagen en kennen geen negen-tot-vijf-mentaliteit. Daar staat tegenover dat er meer tijd is voor een lange lunchpauze. Sommige traditionele Spaanse bedrijven hanteren een siësta en zijn tussen 2 en 5 gesloten. In dat geval moet je er rekening mee houden dat je werkdag tot 9 uur ’s avonds kan duren. Deze lange werkdagen kunnen in het begin uitdagend zijn, vooral als je gewend bent aan de kortere werkdagen in Nederland.
Op de werkvloer heerst in Spanje een hiërarchische structuur, waarbij de leidinggevende de baas is en met veel respect behandeld moet worden. Er is daardoor in Spanje minder ruimte voor eigen inbreng of initiatief van medewerkers. Dit kan soms als beperkend ervaren worden, vooral voor Nederlanders die gewend zijn aan een meer egalitaire werkomgeving. Het is echter belangrijk om je aan te passen aan de lokale normen en waarden.
Ook gaan Spanjaarden, zoals de meeste Mediterraanse landen, anders met het begrip tijd om. Stipt op tijd zijn is buiten Nederland vaak minder belangrijk. Heb je een business meeting of wil je een zakelijke deal sluiten? Vaak gaat dat gepaard met een koffie-sessie buiten de deur of een lange lunch. Sociale contacten en sociale regels zijn belangrijk in het bedrijfsleven, en het opbouwen van een persoonlijke relatie met je collega’s kan je kansen op succes in de Spaanse werkcultuur vergroten.
Hoe vind je werk in Barcelona?
Als je wilt werken in Barcelona adviseren we je om eerst op internationale vacaturesites te zoeken. Zo kom je met de zoekterm ‘Barcelona’ op de Spaanse Indeed website bij relevante job postings terecht en krijg je direct een beeld van de vraag en mogelijkheden. Maak daarnaast een lijst van Nederlandse en internationale bedrijven die in Barcelona zijn gevestigd en scroll naar hun carrièrepagina’s. Je kunt een dergelijke lijst opvragen bij de Nederlandse Ambassade in Spanje of de Spaanse Kamer van Koophandel. Ook de Spaanse Ambassade in Nederland kan je verder helpen met bedrijven in Barcelona. Je kunt die bedrijven ook een open sollicitatiebrief sturen. Het is ook verstandig om je cv naar uitzendbureaus in Barcelona te sturen en deze achter te laten op hun websites.
Netwerken is belangrijk in Spanje. Ook bij het zoeken van een baan zijn netwerken en aanbevelingen cruciaal. Zoek daarom ook in je eigen vriendenkring en laat de mensen om je heen weten dat je wilt werken in Barcelona. Hetzelfde geldt voor je netwerk op LinkedIn en andere social media. Een goede manier om te netwerken is door deel te nemen aan lokale evenementen of workshops, waar je andere professionals kunt ontmoeten die mogelijk connecties hebben in jouw vakgebied.
Werken in toerisme of horeca
Als je geïnteresseerd bent in toerisme, dan raden we je aan om contact op te nemen met Nederlandse touroperators. Stuur ze een open sollicitatie en geef aan dat je wilt werken in Barcelona. Daarnaast kun je zelf bij lokale toeristenbureaus, excursiebedrijven of touroperators naar binnen lopen en een cv achterlaten. Zoek je een baan in een café, restaurant of hotel? Ook dan is persoonlijk contact vaak het doeltreffendst. Loop bij het desbetreffende etablissement naar binnen en maak een praatje met de eigenaar. Dit soort directe benaderingen kunnen zeer effectief zijn in de horecasector, waar de concurrentie groot kan zijn.
Praktische zaken als je in Barcelona gaat werken
Omdat Spanje in de Europese Unie zit, heb je als Nederlander geen werkvergunning nodig om in Barcelona te werken. Kom je uit een land van buiten de EU? Vraag dan zo snel mogelijk je werkvisum aan. Huisvesting is in Barcelona goedkoper dan in Nederland, maar houd er rekening mee dat het over het algemeen niet makkelijk is om een betaalbare woning in het centrum van Barcelona te vinden.
Om een huis te huren of te kopen, elektriciteit aan te vragen of een bankrekening te openen heb je in Spanje een NIE-nummer nodig. Ook is Spanje een bureaucratisch land. Neem daarom ruim de tijd om je administratieve zaken te regelen (het aanvragen van een NIE-nummer of je inschrijving bij de belasting of het zorgstelsel). De meeste zaken kosten meer tijd dan dat in Nederland.
Denk eraan dat je persoonlijke documenten, zoals je geboortecertificaat en je diploma’s, moet laten vertalen. Ten slotte is het verstandig om een cursus Spaans te volgen voordat je vertrekt. Spanjaarden spreken over het algemeen goed Engels, maar om echt te integreren in de maatschappij en met succes werk te vinden, is kennis van de Spaanse taal onontbeerlijk. Het is ook belangrijk om een diploma of certificaat van Spaanse taal op je cv te kunnen zetten voordat je gaat solliciteren.
Cultuurverschillen en sociale interactie
Wie in Spanje wil komen werken, moet zich realiseren dat dingen hier anders lopen dan je gewend bent. Spanje staat bekend als een heel bureaucratisch land, dat kampt met een gebrek aan efficiëntie en waar alles op een trager tempo loopt. In de meeste gevallen komen expats hier niet aan een dikke jackpot qua werk en salaris, maar ze kunnen er wel een leven opbouwen. De meeste ‘startende’ Nederlanders en Belgen belanden in Spanje niet voor niets in de toeristische sector, in de horeca of bij een helpdesk of callcenter.
In het beste geval werk je voor een Nederlandse werkgever met vestiging in Barcelona, of ga je aan de slag bij een grote multinational die meer Noord-Europees georiënteerd is en betere voorwaarden aan zijn werknemers biedt. Dit is vaak de beste manier om de overgang naar de Spaanse werkcultuur te vergemakkelijken, omdat je bekend bent met de normen en waarden van je werkgever.
Werken als digital nomad
Barcelona is een populaire plek voor digital nomads. De stad heeft een kosmopolitische sfeer en biedt talloze co-working spaces en cafés met gratis wifi. Je hebt alleen een Europese paspoort, vliegtickets en een logeeradres nodig om naar Barcelona te gaan. Er zijn ook tal van evenementen en workshops voor digital nomads, waar je andere professionals kunt ontmoeten en ervaringen kunt delen. Barcelona biedt bovendien een ontspannen levensstijl, wat het aantrekkelijk maakt voor mensen die remote werken.
Wat als je werkloos raakt in Barcelona?
Als je werk verliest, kun je in Spanje een WW-uitkering aanvragen. Zorg ervoor dat je je bij de Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) inschrijft binnen 15 werkdagen na je werkloosheid. Dit omvat registratie als werkzoekende en het indienen van je aanvraag. Houd er rekening mee dat je voor een WW-uitkering minimaal 360 dagen moet hebben gewerkt in de afgelopen zes jaar. De procedure voor het aanvragen van een uitkering kan complex zijn, dus zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de stappen die je moet nemen.
Een bedrijf beginnen in Barcelona
Barcelona biedt ook mogelijkheden voor ondernemers. Je kunt ervoor kiezen om als freelancer of zzp’er aan de slag te gaan, of een bedrijf op te richten. De stad heeft een levendige startup scene en biedt verschillende co-working spaces waar je kunt netwerken en samenwerken met andere ondernemers. Dit is een kans om je eigen ideeën tot leven te brengen en bij te dragen aan de groeiende ondernemerscultuur in de stad.
Werken als expat in Barcelona
Als expat kun je de kans krijgen om te werken voor een van de vele internationale bedrijven die in Barcelona zijn gevestigd. Deze bedrijven zijn vaak op zoek naar kandidaten die meertalig zijn en culturele diversiteit waarderen. Het werken in een internationale omgeving kan niet alleen je carrière bevorderen, maar ook je sociale leven verrijken, doordat je nieuwe mensen ontmoet en ervaringen uitwisselt met collega’s van over de hele wereld.
Hoe je je kunt voorbereiden op het leven in Barcelona
Een goede voorbereiding is essentieel als je besluit om naar Barcelona te verhuizen. Dit omvat niet alleen het zoeken naar werk, maar ook het begrijpen van de lokale cultuur, het regelen van huisvesting, en het inschrijven bij lokale autoriteiten. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de belangrijke documenten die je nodig hebt, zoals je NIE-nummer en een bewijs van inschrijving bij de lokale gemeente. Dit kan je helpen om je sneller aan te passen en je verblijf in Barcelona zo soepel mogelijk te maken.
Zie deze video voor verduidelijking hoe het echt is om in Barcelona te wonen:
Accommodatie in Barcelona
De huurprijzen van een kamer in een gedeeld appartement in Barcelona liggen rond de €450-€600. Voor een eigen appartement in het centrum van Barcelona ben je rond de €1000 euro per maand kwijt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om aan de rand of net buiten Barcelona een appartement te huren. Het huren van een appartement buiten het stadscentrum van Barcelona kost ongeveer €785 per maand. Wil je een huis met tuin kopen in Barcelona? Dan zul je hier hoogstwaarschijnlijk een tijdje voor moeten sparen. Daarnaast zul je rekening moeten houden met de verschillende voor- en nadelen van wonen in Barcelona.
Het openbaar vervoer in Barcelona
Het openbaar vervoer in Barcelona is uitstekend geregeld! Als je optimaal gebruik wilt maken van het uitgebreide OV-netwerk van Barcelona, dan zijn de OV-meerdagenkaarten de beste optie voor je. Locals maken vooral gebruik van de tienrittenkaart (T-10) en andere lange termijn abonnementen. Deze koop je onder andere bij de automaten in de metrostations.
Hieronder vind je de prijzen van diverse tickets voor het openbaar vervoer in Barcelona:
- Een enkele rit (Billet senzill): €2,20
- Een dagkaart (T-Dia): €8,60
- Tienrittenkaart (T-10): €10,20 (mogelijk om met meerdere mensen te delen)
- Billet Aéroport: (metroticket van en naar het vliegveld): €4,60
De BCN Hop On Hop Off bus is een andere goede manier om een grote stad als Barcelona te ontdekken. Met deze sightseeing bus kom je langs meer dan 30 bezienswaardigheden in Barcelona.
Eten in Barcelona
Als je aan eten in Barcelona denkt, dan denk je natuurlijk al snel aan die heerlijke tapas! Maar Barcelona heeft echt veel meer te bieden dan alleen maar tapas. Overal in de stad vind je leuke tapas-en pintxos barretjes, gezellige restaurantjes en terrassen. Barcelona heeft dan ook een aantal populaire food hotspots. De prijzen voor eten en drinken zijn over het algemeen redelijk, met veel opties voor zowel budgetbewuste als fijnproevers.
Gezondheidszorg in Barcelona
Wanneer je gaat werken en wonen in Barcelona, heb je te allen tijde toegang tot de publieke gezondheidszorg (dit wordt in Spanje ook wel Seguridad Social genoemd). Je bent dus automatisch verzekerd in Spanje.
Door deze verplichte zorgverzekering is de gezondheidszorg in Spanje toegankelijk voor elke inwoner van Spanje. Op deze manier is het ook mogelijk voor mensen met een laag inkomen en werklozen om medische zorg te ontvangen. De gezondheidszorg in Spanje wordt gefinancierd door sociale premies die worden ingehouden op je loon. Je merkt hier dus niks van. De publieke gezondheidszorg in Spanje is van goede kwaliteit en vergelijkbaar met de gezondheidszorg in Nederland en België.
Veiligheid in Barcelona
Net als in de meeste grote steden moet je in Barcelona extra goed uitkijken voor zakkenrollers. Hoe dan ook, als je gewoon goed op je spullen let, net zoals je dat in Nederland doet, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Het is verstandig om altijd alert te zijn op je omgeving, vooral in drukke toeristische gebieden.
Werken in Barcelona biedt een unieke kans om je carrière voort te zetten in een bruisende, culturele en sociale stad. Of je nu in de toeristische sector, horeca of als digital nomad aan de slag wilt, er zijn tal van mogelijkheden. Vergeet niet om je goed voor te bereiden en je in te lezen in de lokale cultuur en zakelijke etiquette, zodat je succesvol kunt zijn in je nieuwe avontuur. De combinatie van een internationale werkplek en de warme Spaanse cultuur kan je ervaring in Barcelona onvergetelijk maken.